Donna e mobile. Ja je prevrtliva; pogosto spremeni fokus.  Ženska brez otrok ima približno tako hierarhijo: partnerski odnos, služba, (lahko je tudi najprej služba, pa potem partnerski odnos), hobiji in prijateljice (kar je včasih eno in isto) in potem če kaj ostane enkrat pred menopavzo mogoče, če bo trenutek pravi pridejo otroci. Partnerski odnos je (če poslušamo ženske) sinteza dveh bitij v eno. Nisva ne jaz ne ti ampak midva. In ker ima ženska preprosto bistveno več zahtev v partnerskem odnosu  kot moški (moški le dve ali tri), midva, v bistvu pomeni predvsem ona in malo manj njega. Ko pride otrok, se zadeva obrne na glavo. V življenju ženske je otrok prvi, ker pa se je v odnosu do moškega obravnavala kot sintezo in ne kot individuum, se to zgodi tudi v odnosu do otroka.

Nimamo matere in otroka ampak je tu globalno nedotakljiva entiteta: mati z otrokom. Neglede o kakšni situaciji govorimo, a gre za genocid v Sudanu, ali pa za ultrabogat supermodel, ki v rokah nerodno drži svoj naraščaj – mati z otrokom je nedotakljiva. Fotografija očeta z otrokom, v očeh človeka severne poloble poraja predvsem vprašanje: kje je pa mati?

Da ne bo pomote. Očetje doživimo podobno evforijo. Ko se mi je rodila hčerka se mi je svet obrnil na glavo. V vrtcu sem opazoval očete, kako se jim kisajo možgani, kako se smejijo vsaki bedariji, ki jo njihov otrok spravi s sebe. Zavedal sem se, da imam tako bebav obraz ob opazovanju svojega otroka tudi jaz. To je naraven proces, faza, ki pri moških v nekem trenutku mine, pri ženskah pa je potrebno, da jo partner iztrga, da aktivno poseže. Moškega v tej (recimo ji) bebavi fazi drži čudenje rojstvu. Neglede, kako otopeli smo, kako nedostopni za čare narave rojstvo očara prav vsakogar. Četudi se tega ne zaveda. Zakaj se zaljubljamo v pomladi, v hlev vsi rinejo gledat ravno telička, mladi pujski so ravno tako simpatični kot mladi kužki in tudi tisti, ki imajo v splošnem  raje pse kot mačke se ob mladih mucah raznežijo…

Čudenje mine, moški je odčaran, vidi zadeve v pravi barvi, medtem, ko je ženska še vedno priklopljena na svojo virtualno resničnost. Virtualno… otrok ni del nje ampak osebnost s svojimi potrebami, željami, življensko potjo… mi smo samo skrbniki.  Vez ženske z otrokom ni čudenje temveč nekaj veliko močnejšega. Evolucija je poskrbela, da žensko preplavijo hormoni, ki zagotavljajo preživetje temu bitjecu. Hormoni pa pritekajo, dokler obstaja odjemalec. Nekako kot molzna krava. Dokler molzemo teče, ko nehamo, nekaj časa boli, potem pa neha teč.

V naravnem okolju naših prednikov (Homo sp.) so si potomci sledili v rednih intervalih. Recimo na vsaki dve leti. Ko se je prišel na svetlo nov zarod so hormoni prisilili žensko, da je dvoletnika zapustila in se začela ukvarjati z novorojencem. Vzgojo tega dvoletnika je prevzel oče  oziroma “uliza” ko je bil oče zaposlen z lovom ali vojno. Stari starši so imeli običajno tudi svoje otroke in se pri vzhoji otrok ženske, ki je prvič rodila verjetno niso ravno tvorno udeleževali. To je zagotavljalo zdrav duhovni razvoj človeka. S štirimi do petimi leti je pripadnik človeške vrste postal polno funkcionalni član družbe. Ko sem se nekaj časa potikal po Venezueli sem med indianci opazil prav to: ko lahko serje mimo plenic lahko pospravi tudi drek za sabo.

Moderna ženska ima samo enega otroka. Sprožilca, ki bi jo odtrgal od otroka ni več. To vlogo v družbi prevzame moški. Moški si mora vzeti pravico do ženske in pri tem izriniti otroka. Če tega ni sposoben postane copata, otrok pa mamin sinček/punčka, in naprej ta dva nova copata oziroma tiran. Kot da bi poslušal Ruglja. Vendar te ideje niso zrasle na njegovem zeljniku. Karkoli bereš na to temo, trobijo eno in isto. Rugelj je zadevo rahlo zakompliciral: za situacijo je odgovorna slovenska mati, ki utesnjuje moškega, ta materi svojih otrok (svoji ženi) ne pokaže kdo bi moral nositi hlače saj nima moči za kakršen koli upor. A zato, ker je ženska premočna, ali je moški mevža… jajce in kura, če mene vprašaš.

Moški je tako predstavljen pred nalogo ki mu v osnovi ni bila namenjena. Žensko je od otroka odtrgal drugi otrok. Čeprav mu evolucija tega ni namenila je treba zavihat rokave. Vendar kako naj poskrbi za ustrezen razvoj svojega potomca (s tem, da poskrbi zase in otroka postavi na pravo mesto) če ga ženska njegovega življenja ne zanima več. Spremenila se je. Postala je tuja, ne zanima jo več on, ampak zgolj otrok. Včasih se je trudila zanj, zdaj vidi samo otroka. Ženske se po porodu zredijo in pravijo, da je nemogoče shujšat. Ko zaradi ločitve ostanejo same, otroci pa stopijo v puberteto… shujšajo zelo hitro in ostanejo suhe… Fokus ima novo smer.

 • Share/Bookmark


4 odgovorov v “fokus”

 1.   nish pravi:

  Oo matty….živ si.
  Copate se nikoli ne emancipirajo.

 2.   maty pravi:

  nekaj takega so govorili o ženskah sto let nazaj, pa o črncih…

 3.   nish pravi:

  Kaj bo čez sto let, mene niti najmanj ne zanima.
  Pa…menda tudi ti pišeš o – danes.

 4.   maty pravi:

  kaj bo čez sto let tudi mene ne, kaj je bilo pred sto leti pa… determinirajo nas stvari, ki so se zgodile pred 2000 leti… sto let nazaj je le trenutek v naši preteklosti

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !